A KORONAVÍRUS NEM VESZÉLYEZTETHETI A CSAPVÍZ MINŐSÉGÉT

A csapvízben nem lehet koronavírus!

Az elmúlt napokban, tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, sokakban merült fel a kérdés, hogy veszélyeztetheti-e a koronavírus a csapvíz minőségét. A BÁCSVÍZ Zrt. – egyeztetve a Magyar Víziközmű Szövetséggel, mint a magyarországi víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezetével – arról tájékoztatja a lakosságot, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, Magyarországon ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

  •  A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott – egészségre nem ártalmas – fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására.
  • Mindamellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe és nem képes életben maradni a vezetékes vízben. Ez természetesen így van a BÁCSVÍZ Zrt. esetében is.
  • Az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott.
  • Az országban működő víziközmű-szolgáltatók felkészültek a jelenlegi helyzetre, és az elmúlt napokban már el is készítették a járványügyi állapotra vonatkozó cselekvési terveiket, amelyek tartalmazzák a járvány különböző fázisaiban szükséges intézkedéseket, valamint az arra vonatkozó utasításokat, hogy milyen belső működésekre térnek át – amennyiben az szükségessé válik.
  • Az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.
  • A lakásokba érkező csapvíz vitathatatlan előnye, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Nem szükséges tehát műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon közel 100%-os a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.
  • A víziközmű-szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, és szükség esetén azonnal tudnak intézkedni.