FIGYELEM!

A KÉSZLET EREJÉIG A HÍRÖS KOMPOSZT ÁRÁT NETTÓ 9 FT/KG-RÓL NETTÓ 7 FT/KG-RA CSÖKKENTETTÜK (BRUTTÓ 8,89 FORINT).

A Hírös komposzt agrár-környezetgazdálkodási támogatásba (AKG) bevont területen is alkalmazható. (Az AKG felhívás Fogalomjegyzékének 76. pontja szerint a 36/2006. (V. 18.) FVM rendelet előírásainak megfelelő, komposztálás útján előállított termésnövelő anyag.)

Miért javasolt az esszenciális mikroelemeket tartalmazó komposzt használata?

Talajaink termékenysége a szerves és szervetlen növényi tápanyagok egyre kisebb mennyisége miatt, a talajélet fokozatos pusztulásával csökken, eltűnnek a mikroszervezetek, melyek a növénytáplálás fontos szereplői.
Az aktív talajélet alapvető feltétele a kiegyensúlyozott növénytáplálásnak, a megfelelő tápanyagellátás elengedhetetlen a növények egészsége és magas táplálkozásbiológiai értéke szempontjából. A kultúrnövények beltartalmi romlása és a növények megbetegedései a mikroelemek hiányára (táplálkozási zavarra) vezethetők vissza, ezek a változások pedig  hatással vannak a takarmányozott állatokra és az emberre is.

A talaj tápanyag-ellátottságát, a talajélet aktivitását komposzt segítségével javíthatjuk.

A komposzt felhasználás előnyei:

  • A talajélet megindul, a szármaradványok, szerves anyagok lebomlanak (humusszá alakulnak) és a bennük lévő tápanyagok egyenletesen hozzáférhetővé válnak.
  • Nem mosódik ki, nem perzsel és nem rothaszt.
  • A talaj szerkezetét-, hő- és vízháztartását javítja.
  • Nagy adszorpciós kapacitása révén csökken a talaj evaporációs vízvesztesége és a kemikáliák (műtrágyák, növényvédő szerek) hasznosulása kedvezőbb.

A Homokhátságon a komposztok felhasználása különösen indokolt, mivel ezáltal:

  • a félsivatagi klíma vízháztartása javul (kisebb párolgás),
  • egyenletes növényállomány érhető el,
  • a pH csökken a mikroelemek felvehető tartománya felé és a szerves kötésben lévő tápanyagok fokozatosan válnak felvehetővé (nincs erős kémiai kötés),
  • a homoktalajokra jellemző növényélettani táplálkozási zavarok (a homok- és a lúgos kémhatású talajoknál előforduló mikroelem hiányok: B, Cl, Cu, Fe, Mn, Mo és a Zn) mérséklődnek.

A Hírös Komposzt már több növényi kultúrában bizonyította talajjavító- és termésnövelő hatását.

Ugrás a tartalomhoz