Lampl Hugó emléktáblát avattak a BÁCSVÍZ Zrt. nagykőrösi szennyvíztisztító telepén

Lampl Hugó emléktáblát avattak a BÁCSVÍZ Zrt. nagykőrösi szennyvíztisztító telepén

2015. június 29-én avatták a nagykőrösi szennyvíztisztító telep Lampl Hugó emléktábláját.

Az ünnepségen víziközműveket üzemeltető BÁCSVÍZ Zrt. meghívásának eleget téve Nagykőrös Város Önkormányzata, a Belügyminisztérium Vízgazdálkodási Főosztálya és a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság is képviseltette magát.

A híres vízépítő mérnökről elnevezett, a vízépítés Ybl-díjaként is emlegetett elismerést minden évben egy vízügyi létesítmény és annak tervezője kaphatja meg.

A rangos díjat 2014-ben nyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán a nagykőrösi szennyvíztisztító telep és annak felelős tervezője, dr. Patziger Miklós.

A pályázat bírálói nagyra értékelték, hogy mind a tervezés, mind a kivitelezés során nagy hangsúlyt fektettek a költséghatékonyságra és arra, hogy a létesítmény későbbi üzemeltetése során is a gazdaságosság szempontjai érvényesülhessenek.

A nagykőrösi csatornafejlesztési projekt 2006-ban indult, mikor a város csatornázottsága még csak 30 %-os volt. A beruházás során a város új szennyvíztisztító teleppel gazdagodott, mely mechanikai, biológiai és kémiai szennyvíztisztítást is megvalósít, és a csatornázás is szinte teljes egészében befejeződött.

Köszöntőjében dr. Czira Szabolcs hangsúlyozta a létesítmény környezetvédelmi jelentőségét is, hiszen az újjáépített telep révén a város lakói mentesülnek a korábbi kellemetlen szaghatástól, a tisztított szennyvizet befogadó Kőrös-ér mentén pedig újra virul az élővilág.